Ürün başarılı bir şekilde sepete eklendi.

Akü Bakımı Nasıl Yapılır? - lastikjantavm.com

Akü Bakımı Nasıl Yapılır?

Akü Bakımı Nasıl Yapılır?

Uzun zamandır araç sürücü olan bilirler, eskiden akülerin bijonlarını açıp su ilave edilirdi. Şimdi ise teknolojisinin gelişmesinle beraber akülerin bir çoğunun bakıma bile ihtiyacı yok. Ancak yeni teknoloji ile beraber akü değişiminede son verildi. Eskiyen akünün yerine yenisi almak gerekiyor. Sık sık akü eskitmemek içinde, akümüzün ömrünü uzaktmalı, doğru şekilde tüketildiğinden emin olmalıyız.



Akü Bakımı Mecidiyeköy

Araç aküleri kullanılan hizmet sınıfına göre değişse de, açık akü de olsa kapalı akü de olsa, belirli aralıklarla kontrol edilmelidir. Kontrol, normal araçlarda minimum 6 ayda bir kontrol, ticari araç gibi yoğun kullanım yapan araçlarda ise 3 ayda bir yapılabilir.



Aküde ilk olarak kontrol edilmesi gereken, kutup başı bölgesidir. Eğer kutup başlarından oksitlenme oluşmuş ise sıcak su yardımı ile fırçalama yapılabilir veya zımparalama yapılabilir. Eğer oksitli şekilde kullanıma devam edilirse, kutup başlarında erime sonrası enerji iletiminde problemlerden dolayı akü veya araç arıza çıkarabilir.



Başka bir önemli konu ise, akü montaj anahtarlarının sıkılığıdır. Özellikle ağır hizmet ve süper ağır hizmet grubunda, akü sabitlenirken gevşeme ve tam yerleştirilmeme olursa kutup başlarında erime, akü kutusunda deformasyon olur. Buda performans kaybına neden olabilir.



Akü açık sistem bir akü ise hücrelerdeki elektronik seviyesi ve yoğunluk değerleri kontrol edilmelidir. Seviye plakaların bir parmak üstünde olacak şekilde ayarlanmalıdır. Eksilme varsa sadece saf su eklenmelidir. Hücrelere çok fazla su doldurulursa, sallantı esnasında su dışarı çıkarsa araçtaki balo veya bağlantı noktaları zarar görebilir.



Hücrelerdeki yoğunluk değerleri, 1.24 gr/ cm3 ün altında ise, aküde sülfatlaşma yani kapasite kaybı başlamış denmektedir. Bu durumda aküye deprasör şarjı işlemi yapılmalıdır.



Kapalı sistem akülerde yoğunluk değeri ölçülemeyeceği için voltaj değeri ölçülür, artı eksi kutup başlarına ölçüm cihazı bağlanarak akü değerini ölçebiliriz. Akü kontrolünün nasıl yapıldığına “Akü Kontrolü” hizmet başlığımız altında değinmiştik.