Ürün başarılı bir şekilde sepete eklendi.

Akü Nedir? Akünün Görevleri Nelerdir? - lastikjantavm.com

Akü Nedir?

Akü Nedir?

Akü; elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depolayan ve ihtiyaç olduğunda bu enerjiyi tekrardan elektrik enerjisine dönüştüren cihazdır. Aküler içerisinde çeşitli metal levhalar bulunur. Bu levhalar asitli suyun içerisinde beklerler. Böylelikle şarj dinamosunun göndermiş olduğu elektrik, asitli suyun içerisinde depolanmış olur. Aküye su ekleme işlemi eski tip akülerde yapılmaktadır, yeni jenerasyon akü tiplerinde dışarıdan su yüklemesi yapılamaz. Akü eskidiği zaman komple değiştirilmektedir.  Tamir edilemez ancak yeni akü modelleri daha uzun ömürlü olduğundan, kolay kolay sıvı eksilmesi yaşatmazlar.


Akü Nedir? Akünün Görevleri?

Akü değişim zamanı diye belirlenmiş bir zaman dilimi yoktur. Aküler sık sık ampermetre yardımı ile test edilmeli, değerleri incelenmelidir. Eskiyen akü kendini belli eder, araç çalışırken zorlanıyorsa ve bu soruna çok sık rastlanıyorsa akünün miladı dolmuş demektir.


Akünün 2 önemli görevi vardır. Birincisi aracın çalışabilmesi için marş motoruna elektrik akımı sağlamak, ikincisi ise aracın çalışmadığı zamanlarda, kullanılan alıcılar elektrik akımı vermektir. Buna teyp örneğini verebiliriz, araç çalışmasa bile, teyp çalışır durumda akü sayesinde kalabilir veya aracı kapatıp, farların açık unutulması gibi.


İçten yanmalı motorlarda, otomobillerde kullanılan 12 voltluk akü, birbirine ardı ardına bağlı 6 tane 2 voltluk hücreden oluşmaktadır. Pozitif uçlar aktif madde olarak “kurşun dioksit” içerir. Negatif uçlar ise aktif madde olarak “saf kurşun” içerir. Uçların arasına, kısa devreyi önlemek için plakları izole edecek olan seperatörlar yerleştirilir. Seperatörler, uçlar arasındaki birbirlerinle olan etkileşimi engellemeyecek şekilde çok küçük gözeneklere sahip maddelerdir.


Akünün içerisine sülfirik asitle, saf su karşımı olan elektrolik konulur. Elemanlar arası seri olarak, kurşun köprülerle bağlanmaktadır.